Следвайте Гласове в ТелеграмОбщественото мнение в България по въпросите на ЛГБТИ

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОбщественото мнение в България по въпросите на ЛГБТИ
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Скептичните нагласи спрямо ЛГБТИ общността се променят

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Общественото мнение в България по въпросите на ЛГБТИ хората продължава да е доминирано от обичайните стандарти, само че настройките се трансформират постепенно. Тази смяна е обвързвана главно с персоналното прекарване и допир на хората с тематиката.

Това са изводите от резултатите от национално представително изследване, осъществено от организация " Алфа Рисърч " в интервала 12 - 20 април 2023 година измежду извадка от 1000 пълнолетни поданици в цялата страна.

Основните данни на изследването демонстрират:

42% от пълнолетните поданици на страната не биха трансформирали отношението си към собствен непосредствен, в случай че схванат, че е ЛГБТИ;

36% биха реагирали негативно;

43% считат себе си за толерантни към ЛГБТИ хората против 46% на противоположната позиция;

Всеки трети декларира, че би се чувствал удобно да работи с ЛГБТИ човек, a 34% от жителите поддържат концепцията общественото подбудителство към ненавист по отношение на ЛГБТИ хората да се санкционира като закононарушение.

Изследването удостоверява наклонност, открила се през годините: " колкото повече директни усещания и контакти с ЛГБТИ са имали интервюираните, толкоз са по-склонни да превъзмогнат бариерите, спуснати от преобладаващите стандарти ".

Повече схващане към въпросите на тази общественост има в огромните градове и измежду високообразовани млади и междинни генерации. " Жителите на дребните обитаеми места, по-възрастните генерации и хората с по-ниско обучение са измежду дистанцираните и най-силно споделящи отрицателни настройки ", демонстрира още изследването.

То е направено по поръчка на фондация GLAS и е финансирано от ILGA-Europe по плана Bursting the Bubble в партньорство с фондациите Bilitis и Single Step.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР